Skip to content Skip to footer

Gezonde Darm
=
Blije Baby

Blijf Op Je Roze Wolk

Blijf Op Je Roze Wolk

Ben je zwanger ?
Nú is hét moment om je te verdiepen in darmgezondheid.

Wist je dat
1. Je darmflora meer dan 1 kilo weegt?
2. Je baby tijdens de geboorte jouw darmflora erft?
3. Dat de darmflora een groot effect heeft op:

Immuniteit

Intelligentie

Slaap

Groei

Huid-gezondheid

En nog zoveel meer ... ?

Iedereen weet dat antibiotica levensreddend kunnen zijn, en ook dat antibiotica zowel de ziekmakende bacteriën als de goede bacteriën doodt.

Weinigen weten dat:

  • het tot een jaar kan duren vooraleer je darmflora hersteld is van een antibioticakuur
  • er meestal verlies is van soorten bacteriën
  • dat dit consequenties kan hebben voor je gezondheid
  • hoe meer soorten je hebt hoe gezonder je darmflora is
  • we op 50 jaar tijd gemiddeld 30% minder soorten hebben
  • dit een gigantische impact heeft op de gezondheid van onze kinderen en de volgende generaties
  • de negatieve impact van antibiotica vele malen groter is op het moment dat een nieuwe darmflora volop in ontwikkeling is

Bovenstaande leerde ik tijdens mijn opleiding tot orthomoleculair darmtherapeute maar wat ik zelf nog niet wist, en tijdens de ontwikkeling van dit programma voor zwangeren ontdekte heeft me erg gechoqueerd:

> 30% van de zwangeren krijgt antibiotica tijdens de zwangerschap
+-40% van de vrouwen krijgt antibiotica tijdens de bevalling
>30% van de baby’s krijgt antibiotica tijdens het eerste levensjaar

Dit zijn de cijfers voor België, in Nederland is er minder antibioticagebruik omdat daar niet bij iedereen wordt getest op GBS-bacteriën. Niet moeilijk dat er steeds meer kinderen te maken hebben met eczeem, astma, allergieën, obesitas, depressie, angststoornissen en nog zoveel meer.

Tussen 2000 en 2010 nam het antibioticagebruik wereldwijd met 40 procent toe (BRON: Pfizer)
Antibioticaresistentie is volgens de WHO het meest urgente medische probleem (BRON: Pfizer)

Er worden bij baby’s steeds vaker antibiotica resistente bacteriën aangetroffen

Ook preventie begint in de darmen

‘Symbiose’ = de gezonde toestand :
de meerderheid van je darmbacteriën zijn ‘goede’ bacteriën, ze produceren nuttige stoffen :
  • hormonen en neurotransmitters
  • verteringsenzymen
  • vitaminen
  • energie
  • immuniteit
  • stoffen die de ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten koest houden
  • stoffen die de andere goede bacteriën nodig hebben : de goede ‘helpen elkaar’
‘Dysbiose’ = de ongezonde toestand :
teveel ziekmakende bacteriën, die stoffen produceren die je gezondheid saboteren zoals :
  • Endotoxinen: gifstoffen die je lever en soms ook je hersenen belasten bvb. ammoniak
  • Gelatinase: breekt structuureiwitten af en kan de cellen van de darmwand beschadigen
  • Coagulase: inactiveert afweereiwitten: deze produceert het lichaam om ziekteverwekkende bacteriën af te weren; m.a.w : dit saboteert de afweer
  • Bicarbonaat zorgt dat het darmmilieu minder zuur wordt, wat gunstig is voor de slechte bacteriën en schimmels, maar minder gunstig voor de goede bacteriën.
  • Sommige bacteriën gaan met je kostbare mineralen aan de haal, bvb ijzer of zink

En nog zoveel meer… darmbacteriën werken ofwel vóór je gezondheid, ofwel tégen je gezondheid, de ‘goeden’ helpen elkaar, en de ‘slechten’ helpen elkaar ook, dit doen ze door de levensomstandigheden te creëren waarin ze goed groeien, deze levensomstandigheden zijn anders voor zowel de goeden als de slechten. Waarom zet ik aanhalingstekens? Net zoals er in de natuur geen foute dieren zijn, zijn er ook geen foute darmbacteriën. Een vos is een nuttig dier, te veel vossen: dat is wel een probleem.

Een in potentie ziekmakende darmbacterie is nuttig wanneer er een voldoende groot aandeel gezonde darmbacteriën aanwezig zijn, op dat moment houdt het ons immuunsysteem ‘up-to-date, en dat is continue nodig, want deze micro-organismen veranderen snel; ze passen zich aan aan de steeds veranderende buitenwereld; en ook wij krijgen op deze manier de gelegenheid om ons aan te passen.

Dáárom heeft persoon 1 geen klachten, wordt persoon 2 een beetje ziek, terwijl persoon 3 heel erg ziek wordt en persoon 4 sterft… het immuunsysteem maakt het verschil. Meer dan 70% van je immuniteit bevindt zich in de darmen; het bestaat daar uit een nauwe samenwerking van darmbacteriën en immuuncellen die zich aan de andere kant van de darmwand bevinden.

Allereerst: door je gezondheid te optimaliseren, dit kan de kans op antibiotica voor, tijdens en na de geboorte verkleinen.
Hoe dan, vraag je je af: want je let echt al wel op je voeding, en je hebt toch een vrij
gezonde levensstijl?

De mensen die ik de voorbije 6 jaren behandelde op de praktijk hadden bijna allemaal 1 ding gemeenschappelijk: bijna al mijn cliënten hadden een opvallend gezonde levensstijl, vaak aten ze nog gezonder dan ik zelf en toch hadden ze klachten (zelden alleen darmklachten)

Allereerst: door je gezondheid te optimaliseren, dit kan de kans op antibiotica voor, tijdens en na de geboorte verkleinen.
Hoe dan, vraag je je af: want je let echt al wel op je voeding, en je hebt toch een vrij
gezonde levensstijl?

De mensen die ik de voorbije 6 jaren behandelde op de praktijk hadden bijna allemaal 1 ding gemeenschappelijk: bijna al mijn cliënten hadden een opvallend gezonde levensstijl, vaak aten ze nog gezonder dan ik zelf en toch hadden ze klachten (zelden alleen darmklachten)

Health is the New Whealth

Je kent het gezegde: een gezonde mens heeft duizend wensen, een zieke nog maar 1.. Terwijl we steeds ouder worden, dalen het aantal jaren die we in gezondheid leven. Ondanks onze welvaart.

De gezondheid is voor iedereen, op alle leeftijden, voor het grootste deel afhankelijk van de toestand in onze darmen: de microben die erin leven hebben een gigantische impact, ook bij baby’s: op :

  • groei
  • ontwikkeling van de hersenen
  • slaap
  • kolieken (of niet)
  • astma, allergie, eczeem (of niet)
  • en nog zoveel meer …

deel 1 / ONDERZOEKSPAKKET Zwangerschap : uitwerking-therapieplan-innameschema

omvat : onze begeleiding in de vorm van :

deel 2 / ONDERZOEKSPAKKET Zwangerschap : onderzoeken

BELANGRIJK :

Q&A

We verdienen we niets aan de onderzoeken, zó

  • blijven we belangeloos in onze adviezen
  • betaal je geen BTW op je onderzoeken
  • blijven we ook wat de prijzen betreft transparant

De laboratoria waarmee we samenwerken zijn ISO-gecertificeerd, we werken voornamelijk met het laboratorium RP Sanitas Humanus samen, dit is een regulier werkend labo dat gespecialiseerd is in complementaire diagnostiek; ook dit labo staat onder controle van
SKML, wat staat voor Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek.

Dat is eenvoudig: dan schrap je betreffend onderzoek door op het laboratoriumformulier dat in je pakketje zit, zo wordt dit onderzoek geannuleerd, het is niet nodig ons hiervan op de hoogte te stellen.

In dit geval is een onderzoek naar glutenintolerantie inderdaad niet nuttig, je kan het onderzoek ‘Glutenintolerantie’ schrappen op het laboratoriumformulier, zo voorkom je dat dit getest en gefactureerd wordt. Je hoeft ons hiervan niet op de hoogte te stellen.

Dat kan, in dat geval krijg je dit ook als -steeds vrijblijvend- advies , na het invullen van de vragenlijst; in het geval dat dit advies er niet bij staat is de kans groot dat dit onderzoek voor jou niet nuttig is, maar indien je je twijfels hierover weg wil: maak dan een korte telefonische afspraak Voor zulke vragen krijg je van ons geen factuur, deze korte telefonische afspraak zal in dit geval worden gecrediteerd = terugbetaald.

Poetsen met bacteriën ?!?
Zeker weten. We zijn een beetje gebrainwashed door de vele reclame voor schoonmaakproducten en geneesmiddelen medicamenten. Bacteriën hebben een slechte reputatie, en dat is héél onterecht. Er…
Essentiële suikers: de missing link in onze voeding
Korte inhoud van dit blog : Wat zijn essentiële suikers ? Wat zijn de functies van essentiële suikers in ons lichaam ? Via welke voeding krijg je de 8 essentiële…
Is extra vitamine K bij pasgeborenen wel een goed idee?
In dit blog vertel ik je over : Waarom geeft men net na de geboorte extra vitamine K ? Het probleem van vitamine K bij baby’s Wat is het risico…

Aan deze website wordt momenteel gewerkt. Niet alle pagina's zijn daarom al volledig !

X